Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Dorada, pieczarki i warzywa z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Letni obiad przy grillu, czyli ryba z warzywami - zdrowy, łatwy i przyjemny.

Dorada, pieczarki i warzywa z grilla Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dorada, pieczarki i warzywa z grilla

 

  • Obiad dla 4 osób:

 

  • 4 dorady (lub inne ryby, świeże - makrela, pstrąg)
  • nieduży bakłażan
  • nieduża cukinia
  • strąk czerwonej papryki
  • 2 duże i jeden mały pomidor
  • 8 dużych pieczarek
  • sos do sałatek (np. tzatziki)
  • masło czosnkowo - pietruszkowe
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, przyprawa włoska.

Sposób przygotowania:

Dorada, pieczarki i warzywa z grilla
Ryby umyj, osusz, natnij grzbiety ostrym nożem (ukośnie) po obu stronach. Włóż do każdej ryby po łyżeczce masła czosnkowego, posmaruj dokładnie oliwą. Zawiń ryby w folię aluminiową i włóż do lodówki. Bakłażana pokrój na plastry, posól i odstaw na sicie aż puszczą sok (min. 30 - 40 minut). Z pieczarek usuń trzonki i pokrój je na cienkie plasterki. Kapeluszeposmaruj oliwą i odłóż.



Cukinię pokrój na ukośne plastry ok. 1 cm. Końcówki cukinii posiekaj w drobną kostkę (potrzebujesz ok. 2 - 3 łyżek posiekanej cukinii. Małego pomidora sparz, i obierz ze skóry. Czosnek rozgnieć i posiekaj. Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i szybko obsmaż na niej pokrojone trzonki pieczarek. Dołóż posiekaną cukinię i smaż jeszcze 7 - 10 minut na średnim ogniu.



Włóż pokrojonego na ćwiartki, obranego ze skóry pomidora, posiekany czosnek i duś na niedużym ogniu aż pomidory się rozgotują a sos zgęstnieje. Nafaszeruj nim pieczarki. Umyte i osuszone plastry bakłażana, cukinię, przekrojone na pół pomidory oraz pokrojoną na ćwiartki oczyszczoną paprykę posmaruj dokładnie oliwą. Ułóż wszystkie warzywa, faszerowane pieczarki oraz rybę na grillu i piecz do miękkości warzyw.



Uwaga, ponieważ ryby upieką się szybciej, zostaw na grillu miejsce bez żaru, aby można było odłożyć tam upieczone już ryby. Podawaj rybę z warzywami, z bagietką i sosem tzatziki. Można również warzywa wymieszać w misce z sosem i podać oddzielnie, jako grillowaną sałatkę.
Dorada, pieczarki i warzywa z grilla
Natnij ryby ukośnie z obu stron - lepiej się upiecze, a ości będą mniej przeszkadzały.
Dorada, pieczarki i warzywa z grilla
Pieczarki faszerowane warzywami doskonale uzupełnią smak ryby.
Dorada, pieczarki i warzywa z grilla
Rozkładając węgiel na grillu zostaw miejsce dla wcześniej upieczonych ryb.