Sposób przygotowania:
Dorada, pieczarki i warzywa z grilla
Ryby umyj, osusz, natnij grzbiety ostrym nożem (ukośnie) po obu stronach. Włóż do każdej ryby po łyżeczce masła czosnkowego, posmaruj dokładnie oliwą. Zawiń ryby w folię aluminiową i włóż do lodówki. Bakłażana pokrój na plastry, posól i odstaw na sicie aż puszczą sok (min. 30 - 40 minut). Z pieczarek usuń trzonki i pokrój je na cienkie plasterki. Kapeluszeposmaruj oliwą i odłóż.
Cukinię pokrój na ukośne plastry ok. 1 cm. Końcówki cukinii posiekaj w drobną kostkę (potrzebujesz ok. 2 - 3 łyżek posiekanej cukinii. Małego pomidora sparz, i obierz ze skóry. Czosnek rozgnieć i posiekaj. Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i szybko obsmaż na niej pokrojone trzonki pieczarek. Dołóż posiekaną cukinię i smaż jeszcze 7 - 10 minut na średnim ogniu.
Włóż pokrojonego na ćwiartki, obranego ze skóry pomidora, posiekany czosnek i duś na niedużym ogniu aż pomidory się rozgotują a sos zgęstnieje. Nafaszeruj nim pieczarki. Umyte i osuszone plastry bakłażana, cukinię, przekrojone na pół pomidory oraz pokrojoną na ćwiartki oczyszczoną paprykę posmaruj dokładnie oliwą. Ułóż wszystkie warzywa, faszerowane pieczarki oraz rybę na grillu i piecz do miękkości warzyw.
Uwaga, ponieważ ryby upieką się szybciej, zostaw na grillu miejsce bez żaru, aby można było odłożyć tam upieczone już ryby. Podawaj rybę z warzywami, z bagietką i sosem tzatziki. Można również warzywa wymieszać w misce z sosem i podać oddzielnie, jako grillowaną sałatkę.
Cukinię pokrój na ukośne plastry ok. 1 cm. Końcówki cukinii posiekaj w drobną kostkę (potrzebujesz ok. 2 - 3 łyżek posiekanej cukinii. Małego pomidora sparz, i obierz ze skóry. Czosnek rozgnieć i posiekaj. Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i szybko obsmaż na niej pokrojone trzonki pieczarek. Dołóż posiekaną cukinię i smaż jeszcze 7 - 10 minut na średnim ogniu.
Włóż pokrojonego na ćwiartki, obranego ze skóry pomidora, posiekany czosnek i duś na niedużym ogniu aż pomidory się rozgotują a sos zgęstnieje. Nafaszeruj nim pieczarki. Umyte i osuszone plastry bakłażana, cukinię, przekrojone na pół pomidory oraz pokrojoną na ćwiartki oczyszczoną paprykę posmaruj dokładnie oliwą. Ułóż wszystkie warzywa, faszerowane pieczarki oraz rybę na grillu i piecz do miękkości warzyw.
Uwaga, ponieważ ryby upieką się szybciej, zostaw na grillu miejsce bez żaru, aby można było odłożyć tam upieczone już ryby. Podawaj rybę z warzywami, z bagietką i sosem tzatziki. Można również warzywa wymieszać w misce z sosem i podać oddzielnie, jako grillowaną sałatkę.