marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Karmazyn w cieście curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ryby w cieście lub w warzywach są coraz częściej serwowane na stołach lub pieczone na grillu.Wtedy użycie tacek na grill lub folii jest niezbędne.

Karmazyn w cieście curry

Składniki:

Karmazyn w cieście curry

 

  • 4 mrożone kostki rybne z karmazyna,
  • szklanka mąki,
  • 5 jaj,
  • 1/2 szklanki mleka lub śmietanki 12%,
  • 2 łyżki startego sera żółtego,
  • szczypta soli,
  • szczypta curry,
  • przyprawa do ryb lub pieprz ziołowy,
  • olej do smażenia/pieczenia.

Sposób przygotowania:

Karmazyn w cieście curry
Mrożone kostki rybne po wyjęciu rozmrozić lub zalać wrzątkiem i odsączyć wodę z nich. Rybę oprószyć pieprzem lub przyprawą do ryb i odstawić na bok na talerzu płaskim. Ubić ciasto jak na naleśniki, tyle że na pikantnie, dodając starty ser żółty, sól i curry w szczyptach. Wymieszać łyżką i zanurzać kostki karmazynowe w cieście. Olej wlać na patelnię lub na blachę, gdy się chce upiec w piekarniku na 180 st. C, oraz zawinąć rybę w cieście w folię aluminiową, aby ciasto się nie rozpłynęło na blachę i nie przywarło. Jeśli się kładzie rybę na patelnię tłuszcz musi być rozgrzany na maksa, bo inaczej ryba przywiera, a ciasto nie rumieni lecz dusi się. Smażyć ryby z obu stron przez 7-8 min. pomagając łopatką cedzakową obracać kostki rybne. Wyjmować, odsączyć z tłuszczu i przełożyć ryby na talerze płaskie. Podawać z ziemniakami z wody lub ryżem.