marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sałatka z grzankami, rokpolem i oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sałatki z dodatkiem grzanek, orzechów prażonych lub kawałkami pieczonego mięsa, np. polędwicy nadaje się na wczesne kolacje lub też śniadania lub lunchy. Do tego są pyszne.

Sałatka z grzankami, rokpolem i oliwkami

Składniki:

Sałatka z grzankami, rokpolem i oliwkami

 

  • 1 główka sałaty kruchej lodowej lub zielonej,
  • 1 lub 1/2 bułki paryskiej,
  • 1 małe opakowanie sera rokpol,
  • 15 g. oliwek czarnych bezpestkowych,
  • szczypta pieprzu zielonego w kulkach,
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Sałatka z grzankami, rokpolem i oliwkami
Sałatę kruchą lodową lub zwykłą zieloną opłukać i porwać listki na strzępy, układając na dno salaterki.

Ser rokpol pokroić na kostkę, oliwki czarne wysypać na sitko lub dziurkowaną łyżką wyjąć na talerz płaski. Bułkę paryską pokroić na kromki, a te na kostkę i zrumienić lekko na patelni z jedną lub dwiema łyżkami oleju do smażenia.

Wyjąć na łopatce cedzakowej i wsypać wraz z pozostałymi składnikami do salaterki, dodać szczyptę pieprzu w kulkach zielonego.

Wymieszać dwiema łyżkami do sałatek i podawać na stół.

bez gotowania


Tagi:

sery sałata ser