Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Sałatka z kalafiora, ryżu i groszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sałatka z kalafiora z wędliną i ketchupem jest smaczna.

Sałatka z kalafiora, ryżu i groszku

Składniki:

Sałatka z kalafiora, ryżu i groszku

 

  • 5 dag ryżu
  • 1 kalafior
  • 1 mała marchewka
  • 1 szkl groszku konserwowego
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl cebulki marynowanej
  • 15 dag wiejskiej kiełbasy
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki ketchupu
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z kalafiora, ryżu i groszku
Ryż razem z obraną marchewką ugotować w osolonej wodzie, ostudzić, marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka ugotowane na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w dość dużą kostkę. Kalafior ugotować w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru, ostudzić, podzielić na różyczki. Groszek i cebulkę osączyć z zalewy. Z kiełbasy usunąć osłonkę i pokroić w pół krążki, Jogurt wymieszać z ketchupem. Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać sos z ketchupem, przyprawić do smaku i delikatnie wymieszać. Podawać z pieczywem lub samą.