justka.zet

justka.zet

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 137]

Sałatka z kapusty czerwonej na bulionie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sałatkę z kapusty czerwonej na bulionie podawać jak surówkę do obiadu.

Sałatka z kapusty czerwonej na bulionie

Składniki:

Sałatka z kapusty czerwonej na bulionie

 

  • 4 porcje:
  • 1/2 kg kapusty czerwonej
  • 1 kostka bulionu
  • 0,5 l wody
  • 1 cebula
  • 3 jabłka
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki stołowe musztardy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z kapusty czerwonej na bulionie
Kapustę zetrzeć na drobnej tarce. Kostkę bulionu zagotować w wodzie, zalać kapustę i zostawić na godzinę pod przykryciem. Z soku z cytryny, miodu, oleju i musztardy zrobić zaprawę, doprawić ją solą i pieprzem. Jabłka zetrzeć razem ze skórką i wymieszać z zalewą i posiekaną zieloną pietruszką. Kapustę dobrze odsączyć i wszystko razem wymieszać.