gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 815]

Sałatka z kapusty włoskiej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tak naprawdę nie kupuję wcale kapusty włoskiej. Dostałam od koleżanki kapustę i nie chciałam jej zmarnować. Dlatego zrobiłam pyszną sałatkę.

Sałatka z kapusty włoskiej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka z kapusty włoskiej

 

  • kapusta włoska 1/2 szt
  • cebula biała 1 szt
  • marchewka 1 szt
  • jabłka 2 szt
  • natka pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • cukier do smaku
  • olej 2-3 łyżki
  • bulion 3/4 szklanki
  • koncentrat pomidorowy 2-3 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Sałatka z kapusty włoskiej
Przygotowanie kapusty.

Kapustę włoską obieramy z wierzchnich liści przecinamy na pół szatkujemy przekładamy do garnka wlewamy bulion i stawiamy na kuchence. Kapustę chwilę dusimy aby zmniejszyła objętość, a bulion nieco odparował.

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Do ciepłej kapusty dodajemy cebulę doprawiamy solą i pieprzem mieszamy studzimy.

Marchewkę i jabłko obieramy ze skórki myjemy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Do zimnej kapusty dodajemy starte jabłka i marchewkę, koncentrat pomidorowy i sok cytrynowy. Ja dodatkowo dodałam trochę pieprzu cytrynowego. Mieszamy składniki sałatki.

Sałatkę posypujemy posiekaną natką pietruszki. Sałatkę odstawiamy aby smaki się przegryzły. POLECAM!!!
Sałatka z kapusty włoskiej
Sałatkę z kapusty włoskiej podałam do obiadu do ziemniaków.