Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Surówka z kapusty włoskiej wg Ela Dz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sałatka z warzyw jakie mamy pod ręką czasem to strzał w dziesiątkę.

Surówka z kapusty włoskiej wg Ela Dz

Składniki:

Surówka z kapusty włoskiej wg Ela Dz

 

  • 0,5 kg poszatkowanej kapusty włoskiej
  • cebula czerwona
  • marchewka
  • 3 gruntowe ogórki
  • 3 łyżki szczypiorku
  • Sos:2 łyżki oliw z oliwek
  • łyżeczka grubego czarnego pieprzu
  • łyżeczka soli
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty włoskiej wg Ela Dz
Poszatkowaną kapustę przekładamy do dużego naczynia. Marchewkę obieram i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórki tniemy w plasterki, a cebulę w piórka i dorzucam do kapusty. Wszystko posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem. W naczyniu mieszamy składniki na sos( czosnek przegniatamy przez praskę) i odstawiamy na 10 min. Surówkę polewam sosem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Przed podaniem znów mieszamy.

Tagi:

sosy kapusta