Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Sałatka z kapusty włoskiej i buraków

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna sałatka zawsze robię ją do spiżarni, podaje w zimie do obiadu.

Sałatka z kapusty włoskiej i buraków

Składniki:

Sałatka z kapusty włoskiej i buraków

 

  • 2 kg kapusty włoskiej
  • 2 kg buraków
  • 0,40 kg cebuli
  • Zalewa:
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • ziele angielskie

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z kapusty włoskiej i buraków
Kapustę poszatkować i obgotować 10 minut w osolonej wodzie.Buraki ugotować i obrać zetrzeć na grubej tarce. Cebulę pokroić w kostkę i zasolić około 1 godziny. Wszystko razem wymieszać łącznie z zalewą na misce i wkładać do słoików. Pasteryzować 20 minut . Powinno wyjść 11 słoiczków poj. 0,45l

Tagi:

buraki kapusta