Sposób przygotowania:
Sałatka z kaszą bulgur, krewetkami i paprykąETAP 1:
Kaszę bulgur gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy.
ETAP 2:
Paprykę i cukinię myjemy i kroimy w kostkę.
ETAP 3:
Krewetki obieramy z pancerzyków, usuwamy jelitka.
Na patelni rozgrzewamy oliwę (2 łyżki). Smażymy paprykę i cukinię. Gdy warzywa zmiękną, wrzucamy krewetki i smażymy po ok. 2 minuty na stronę. Dodajemy pieprz, sól, chili, imbir i słodką paprykę, warzywa i krewetki polewamy sosem sojowym.
ETAP 4:
Warzywa i krewetki łączymy z kaszą bulgur, mieszamy.
Sos ze smażenia łączymy z łyżką oliwy, dodajemy do sałatki, mieszamy.
Sałatkę posypujemy posiekaną natką pietruszki.