Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sałatka z koperkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zielona sałata ze świeżym ogórkiem i koperkiem to pyszny i szybki do przygotowania dodatek do dania z mięsem.

Sałatka z koperkiem

Składniki:

Sałatka z koperkiem

 

  • 1 główka sałaty masłowej
  • 1 zielony ogórek
  • 1-2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka winnego octu
  • sól do smaku
  • Sos:
  • 1 żółtko z ugotowanego na twardo jajka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 150 ml śmietany
  • 2-3 łyżki łuskanego słonecznika

Sposób przygotowania:

Sałatka z koperkiem

ETAP 1:

Sałatka z koperkiem
Wszystkie przygotowane składniki sosu razem wymieszać

Żółtko z jajka zetrzeć na drobnej tarce lub przecisnąć przez praskę do czosnku, wymieszać z musztardą, cukrem i śmietaną.

ETAP 2:

Sałatka z koperkiem
Sałatę połączyć z pokrojonymi ogórkami i koperkiem

Ziarna słonecznika uprażyć na rozgrzanej, suchej patelni.
Liście sałaty umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Ogórka obrać, zetrzeć lub pokroić w cienkie plasterki, odcisnąć z wody.
Sałatę połączyć z ogórkiem i posiekanym koperkiem,przyprawić do smaku solą i octem, wymieszać.
Sałatę przed podaniem oblać przygotowanym sosem i posypać ziarnami słonecznika. Podawać od razu po przygotowaniu.


Tagi:

sałatki koper