cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Sałatka z koprem włoskim i granatem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Choć zimowa porą zdecydowanie wolę wrzywa gotowane i sezonowe to często nachodzi mnie ogromna ochota na tego rodzaju sałatki...

Sałatka z koprem włoskim i granatem

Składniki:

Sałatka z koprem włoskim i granatem

 

  • kilka kiści świeżego szpinaku
  • 1 owoc kopru włoskiego
  • 1/2 granata
  • 2 łyżki oliwy z oliwek/lub inny ulubiony olej/
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki nasion kminku rzymskiego/finocchio/
  • sól i pieprz do smaku
  • prażone płatki migdałowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sałatka z koprem włoskim i granatem
-Szpinak dokładnie umyć, rozdrobnić i ułożyć w salaterce. -Koper włoski obrać i pokroić w cienkie plastry. -Z granata wyjąć owocowe ziarenka. -Podprażyć delikatnie płatki migdałowe. -Oliwę wymieszać energicznie z octem balsamicznym. -Na szpinaku ułożyć pokrojony koper, dodać owocowe ziarenka, posypać nasionami kopru, a tuż przed podaniem doprawić do smaku solą, pieprzem i polać przygotowanym sosem balsamicznym.Całość posypać płatkami migdałowymi.

Tagi:

szpinak