Sposób przygotowania:
Sałatka z kozim serem i granatem
Sałatę wyłożyć na salaterkę. Cykorię pozbawić gorzkiego głąba, opłukać, pokroić, dodać do sałat. Morele porządnie umyć, jeśli są bardzo suche to można namoczyć, ale ja lubię ich twardość. Najlepiej kupować morele suszone na słońcu - są o niebo lepsze od przemysłowych, można je dostać np. na tureckich stoiskach w supermarketach. Pokroić w paski i rozrzucić na sałacie. Na wierzch wyłożyć kozi ser. Ponieważ kozi serek ma konsystencję twarożku nakładać go małymi porcjami na całej powierzchni sałaty. Owoc granatu opłukać, delikatnie naciąć skórkę, obciąć spód i wierzch, otworzyć i wyłuskać miąższ - posypać nim równomiernie sałatkę. Posypać orzechami, płatkami migdałowymi. Sporządzić sos: bardzo dobrze wymieszać składniki: ocet balsamiczny, oliwę, sól, pieprz, syrop z agawy (lub miód). Sosem polać tuż przed podaniem na stół. Pyszna.
zewa
Tit
zewa
dzięki :)