Sałatki

Sałatki

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

sałatka z krewetek z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis pochodzi z książki: "Smaczne sałatki" Irena Radwańska

sałatka z krewetek z pieczarkami

Składniki:

sałatka z krewetek z pieczarkami

 

  • 25 dag mrożonych krewetek,
  • 30 dag pieczarek,
  • 1 szklanki ryżu,
  • 2 marchewki,
  • pęczek szczypiorku razem z cebulka
  • 1 zabek czosnku,
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka winnego octu,
  • 2 łyżki oleju roslinnego,
  • 1 mango (niekoniecznie),
  • 1 łyżka sosu chili”,
  • sól do smaku.

 

 

Sposób przygotowania:

sałatka z krewetek z pieczarkami
Krewetki rozmrozić, oczyscić, osolić, udusić na oleju, dodać sos chili. Ryż
ugotować na sypko. Pieczarki pokroić w plasterki, a marchew w cienkie paski.
Szczypiorek razem z cebulka posiekać. Pieczarki, marchew, szczypiorek zalać 6
szklankami wody, dodać wino, sos sojowy i ocet, zagotować, dodać zmiażdżony
czosnek, odstawić. Ciepły ryż wymieszać z pieczarkami i warzywami. Dodać
pokrojone mango. Na ryżu ułożyć krewetki. Sałatkę posypać posiekanym
szczypiorkiem.