kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną sałatkę z pieczoną piersią kurczaka i pieczonymi brzoskwiniami. Taką sałatkę możemy podać na obiad lub kolację.

Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią

 

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 łyżka oleju do marynaty
  • 1 łyżka soku z cytryny do marynaty
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki soli do marynaty
  • 1/4 łyżeczki pieprzu do marynaty
  • 1 sałata rzymska
  • 2 spore brzoskwinie
  • 2 mała cebula
  • 9 pomidorków koktajlowych
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią
Pierś z kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. W misce mieszamy składniki na marynatę i wkładamy mięso. Mieszamy i odstawiamy.
W międzyczasie myjemy brzoskwinie i warzywa, odsączamy z wody i osuszamy na papierowym ręczniku. Brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy w niewielkie cząstki. Pierś kładziemy na folię aluminiową i zawijamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Pokrojone brzoskwinie również zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut.
Upieczone brzoskwinie i mięso studzimy.
Sałatę rwiemy rękoma na mniejsze kawałki i wkładamy do salaterki.
Cebulę obieramy z łusek i kroimy w półkrążki, następnie rozdzielamy i przekładamy na sałatę. Pierś z kurczaka kroimy na kawałki i przekładamy do salaterki. Sałatkę dekorujemy pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i pieczonymi brzoskwiniami. Posypujemy przyprawami do smaku.
Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią
Pierś z kurczaka wkładamy do marynaty i mieszamy.
Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią
Umytą i osuszoną sałatę rwiemy i wkładamy do salaterki.
Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią
Pokrojone upieczone mięso, pomidorki i cebula.
Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią
Na sałacie układamy cebulę i pokrojone mięso.