Sposób przygotowania:
Sałatka z makaronem i karmelizowaną brukselkąEtap 1
Brukselkę umyć, oczyścić i ugotować w osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Większe brukselki przekroić na pół. Na patelni rozgrzać miód i masło, wrzucić brukselkę i smażyć do momentu, aż lekko zrumieni się.
Etap 2
Pod koniec karmelizacji dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki gruszkę. Jeszcze chwilę wszystko smażyć.
Etap 3
Makaron ugotować w osolonej wodzie (al dente), wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
Etap 4
Przełożyć do salaterki, dodać brukselkę (razem z pozostałym płynem), rozdrobnionym serem oraz octem balsamicznym. Suszone papryczki chili drobno pokroić i połączyć z oliwą, dodać do sałatki. (Ilość chili dodać wg uznania, aby sałatka nie była za ostra). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Etap 5
Orzechy pinii uprażyć na suchej patelni i posypać nimi sałatkę.