Sposób przygotowania:
Sałatka z makrelą,
makaron ugotować w lekko posolonej wodzie, a w czasie gotowania dodać troszeczkę oleju, aby makaron nie przyklejał się. Po ugotowaniu do miękkości makaron odcedzić. Z makreli wyciągnąć ości, a następnie podzielić na mniejsze części. Pieczarki obrać, umyć i pokroić na plasterki. Pieczarki podsmażyć na patelni, na rozgrzanym oleju i lekko posolić. Cebulę obrać, przemyć zimną wodą i pokroić w drobną kostkę. Ząbek czosnku obrać, przemyć i trzeć na tarce o małych oczkach. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i pokroić w niedużą kostkę. Paprykę zieloną umyć, przekroić na pół, żeby wyciąć gniazdo nasionek i pokroić również w niedużą kostkę. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Kukurydzę z puszki bardzo dokładnie odcedzić. Szczypiorek umyć, drobno posiekać. Wszystkie składniki dobrze wymieszać ze sobą. Musztardę wymieszać z majonezem i doprawić do smaku pieprzem oraz solą i polać sałatkę, a na koniec wymieszać.