szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Sałatka z marchewką i jaskółczym gniazdem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Słodka i aromatyczna marchewka dodaje chrupkości sałatce. Wspaniale smakuje z dodanym do niej jaskółczym gniazdem.

Sałatka z marchewką i jaskółczym gniazdem

Składniki:

Sałatka z marchewką i jaskółczym gniazdem

 

  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • 1 czerwona papryka
  • szczypiorek z dymki
  • 4 marchewki
  • 5 jajek
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 40 dag. mielonego mięsa
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 7 łyżek oleju kujawskiego o smaku ostrej papryki , pomidorów i bazylii
  • 1 łyżka octu winnego
  • Cukier, sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka z marchewką i jaskółczym gniazdem
Marchewki obrać i pokroić w paseczki. Następnie przesmażyć na 4 łyżkach oleju kujawskiego o smaku ostrej papryki, pomidorów i bazylii. Smażyć ok. 10 minut pod przykryciem. Pod koniec smażenia oprószyć marchewkę solą i cukrem.

4 jajka gotować ok. 4 minut, a potem wystudzić pod zimną wodą.

Mielone wymieszać z posiekną drobno natką pietruszki, 1 jajkiem, ziołami prowansalskimi, na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka delikatnie obrać, a potem oblepić je dokładnie masą mięsną. Następnie obtoczyć w tartej bułce i smażyć w głębokim oleju przez ok. 3 minuty.Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Mieszankę sałat przełożyć do miski, wymieszać z pokrojoną w kostkę czerwoną papryką, przesmażoną marchewką i szczypiorkiem. Przygotować sos z 1 łyżki octu winnego, 3 łyżek oleju, soli i pieprzu. Wyłożyć na talerz. Na wierzch wyłożyć jajka z mielonym mięsem.