Sposób przygotowania:
Sałatka z marchewką i jaskółczym gniazdem
Marchewki obrać i pokroić w paseczki. Następnie przesmażyć na 4 łyżkach oleju kujawskiego o smaku ostrej papryki, pomidorów i bazylii. Smażyć ok. 10 minut pod przykryciem. Pod koniec smażenia oprószyć marchewkę solą i cukrem.
4 jajka gotować ok. 4 minut, a potem wystudzić pod zimną wodą.
Mielone wymieszać z posiekną drobno natką pietruszki, 1 jajkiem, ziołami prowansalskimi, na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka delikatnie obrać, a potem oblepić je dokładnie masą mięsną. Następnie obtoczyć w tartej bułce i smażyć w głębokim oleju przez ok. 3 minuty.Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Mieszankę sałat przełożyć do miski, wymieszać z pokrojoną w kostkę czerwoną papryką, przesmażoną marchewką i szczypiorkiem. Przygotować sos z 1 łyżki octu winnego, 3 łyżek oleju, soli i pieprzu. Wyłożyć na talerz. Na wierzch wyłożyć jajka z mielonym mięsem.
4 jajka gotować ok. 4 minut, a potem wystudzić pod zimną wodą.
Mielone wymieszać z posiekną drobno natką pietruszki, 1 jajkiem, ziołami prowansalskimi, na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka delikatnie obrać, a potem oblepić je dokładnie masą mięsną. Następnie obtoczyć w tartej bułce i smażyć w głębokim oleju przez ok. 3 minuty.Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Mieszankę sałat przełożyć do miski, wymieszać z pokrojoną w kostkę czerwoną papryką, przesmażoną marchewką i szczypiorkiem. Przygotować sos z 1 łyżki octu winnego, 3 łyżek oleju, soli i pieprzu. Wyłożyć na talerz. Na wierzch wyłożyć jajka z mielonym mięsem.