Aga Z.

Aga Z.

Szef Kuchni
[Przepisów: 124]

Sałatka z młodych jarzyn

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sałatka z młodych jarzyn- wiosenny smak

 Sałatka z młodych jarzyn

Składniki:

Sałatka z młodych jarzyn

 

  • 1 pęczek młodej marchewki
  • 1 kalafior
  • 1 biała rzodkiew
  • 1 młody seler
  • 2 młode buraki
  • 100 g brukselki
  • 100 g młodych kartofli
  • Sos winegret z ziołami:
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • sól
  • pieprz
  • cukier.
  • Sos serowo-ziolowy:
  • 100 g serka homogenizowanego
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z młodych jarzyn
Marchew, rzodkiew i seler ugotować razem w osolonej wodzie. Każdą z pozostałych jarzyn ugotować oddzielnie w osolonej wodzie. Jarzyny ostudzić. Buraki i rzodkiew obrać ze skórki. Wszystkie jarzyny pokroić na owalne kawałki. Przygotować sos winegret. Cebulę drobno posiekać, czosnek rozetrzeć. Wymieszać oliwę z sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i ziołami. Dodać cebulę i czosnek. Jarzyny polać sosem, wymieszać. Przygotować sos serowo-ziołowy. Rozetrzeć serek ze śmietaną i przyprawami.