Sposób przygotowania:
Sałatka z soczewicy i suszonych owoców
-Cebulę, marchew i seler drobniutko posiekać.
-Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojone warzywa.
-Dodać soczewicę i zalać gorącym bulionem /tak by ziarenka były całkowicie przykryte/.
-Całość wymieszać ,dodać listek laurowy i gotować na małym ogniu do miękkości soczewicy.
-W miarę potrzeby podlewać bulionem i zamieszać.
-Czerwoną cebulę pokroić w krążki.
-Morele przekroić na pół /usunąć pestki/ zalać ciepłą wodą i pozostawić na ok.10 minut.Wysuszyć i pokroić w paseczki.
-Z papryczki usunąć pestki i drobniutko pokroić.
-Orzechy posiekać.
-Ugotowaną soczewicę przestudzić /odsączyć z nadmiaru płynu/, połączyć z żurawiną , morelami i orzechami /odłożyć po kilka do dekoracji/.
-Delikatnie wymieszać.
-Doprawić do smaku solą, dodać ostrą papryczkę i ziarenka kminu.
-Przełożyć na półmisek.
-Na wierzchu ułożyć plasterki czerwonej cebuli, skropić oliwą, octem udekorować listkami mięty i suszonymi owocami.
Jeśli ktoś ma problem z ugotowaniem soczewicy /na sypko/do sałatki można użyć gotowej / z kartonika lub puszki/.Wówczas warzywa należy poddusić nieco dłużej/do miekkości/, a pood koniec dodać odsączone ziarenka.
-Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojone warzywa.
-Dodać soczewicę i zalać gorącym bulionem /tak by ziarenka były całkowicie przykryte/.
-Całość wymieszać ,dodać listek laurowy i gotować na małym ogniu do miękkości soczewicy.
-W miarę potrzeby podlewać bulionem i zamieszać.
-Czerwoną cebulę pokroić w krążki.
-Morele przekroić na pół /usunąć pestki/ zalać ciepłą wodą i pozostawić na ok.10 minut.Wysuszyć i pokroić w paseczki.
-Z papryczki usunąć pestki i drobniutko pokroić.
-Orzechy posiekać.
-Ugotowaną soczewicę przestudzić /odsączyć z nadmiaru płynu/, połączyć z żurawiną , morelami i orzechami /odłożyć po kilka do dekoracji/.
-Delikatnie wymieszać.
-Doprawić do smaku solą, dodać ostrą papryczkę i ziarenka kminu.
-Przełożyć na półmisek.
-Na wierzchu ułożyć plasterki czerwonej cebuli, skropić oliwą, octem udekorować listkami mięty i suszonymi owocami.
Jeśli ktoś ma problem z ugotowaniem soczewicy /na sypko/do sałatki można użyć gotowej / z kartonika lub puszki/.Wówczas warzywa należy poddusić nieco dłużej/do miekkości/, a pood koniec dodać odsączone ziarenka.
Beatris
cris
Dziękuję.
Myślę,że jest to fajna propozycja na smaczne , proste danie z wykorzystaniem soczewicy........
EdytaKARWAN
ŚWIETNIE OPRACOWANE I PRZEDSTAWIONE, EKSTRA ZDJĘCIA: WIELKIE DZIĘKUJĘ! ♥♥♥♥♥
__________________________________________________________________________________________________________
biedroneczki