bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Sałatka z natką selera i pietruszki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ogórki w tym roku mocno mi obrodziły, nie mam już z nimi co robić wiec postanowiłam jeszcze zrobić smaczna sałatkę z dodatkiem cebuli oraz natki pietruszki i selera.

Sałatka z natką selera i pietruszki

Składniki:

Sałatka z natką selera i pietruszki

 

  • 4 kilogramy ogórków zielonych
  • 1 kilogram cebuli
  • Kilka gałązek natki pietruszki
  • Kilka gałązek natki selera
  • Zalewa:
  • 2 litry wody
  • 0,5 litra octu 10%
  • 2,5 szklanki cukru
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • 5 listków laurowych
  • 1 łyżka przyprawy do grilla
  • Dodatkowo:
  • 4 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Sałatka z natką selera i pietruszki
Ogórki dokładnie myjemy, nie obierając kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w krążki lub paski, dodajemy do ogórków, całość zasypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny, ogórki powinny puścić sok.

Do każdego słoika wkładamy po gałązce natki pietruszki i selera, ogórki odciskamy z nadmiaru soku i układamy w słoikach. Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy poukładane ogórki, zakręcamy słoiki.

Pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zagotowania.