Sposób przygotowania:
Sałatka obiadowa ze słoika
Cebulę obieram i siekam cienkie półkrążki. Pomidory i paprykę myję. Z papryki usuwam gniazda nasienne i kroję w paseczki. Pomidory kroję w dużą kostkę. Kapustę drobno szatkuję. Zielone ogórki myję, obieram ze skórki lub nie i kroję w cienkie plasterki. Marchewkę obieram, myję i ścieram na tarce na dużych oczkach. Wszystkie pokrojone warzywa przekładam do oddzielnym misek i oprószam solą. Odstawiam na 4 godziny. Po tym czasie z miseczek odlewam sok a warzywa łączę ze sobą w jednej wielkiej misce. Do suchych i wyparzonych słoików przekładam warzywa i zalewam je gorącą zalewą.
Zalewa: W garnku doprowadzam do zagotowania: wodę, ocet, cukier, liść laurowy i ziele angielskie.
Pasteryzuję słoiczki 10-15 minut.
Zalewa: W garnku doprowadzam do zagotowania: wodę, ocet, cukier, liść laurowy i ziele angielskie.
Pasteryzuję słoiczki 10-15 minut.