Sposób przygotowania:
Sałatka z pekinki z grzankami i s.czosn.
Chleb pokroić w kostkę. Do miseczki zetrzeć 1 ząbek czosnku dodać 2 łyżki oleju i wrzucić chleb. Dokładnie wymieszać olej czosnkowy w chleb. Patelnię mocno rozgrzać. Wrzucić chlebek i zrumienić. Zdjąć z patelni i wystudzić.Kapustę posiekać w cienkie piórka. Przepłukać na sicie pod bieżącą wodą i dokładnie odsączyć. Ogórka porządnie wyszorować i osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Paprykę umyć, osuszyć i wyciąć gniazdo nasienne bez rozcinania papryki na pół. Pokroić ją w cienkie plasterki a plasterki na pół. Wrzucić do miski z kapustą. Czerwoną cebulkę pokroić w cienkie piórka. Ser pokroić w kostkę średniej wielkości. Dodać do miski. Do miski z sałatką wsypać zimne grzanki, dodać sól i pieprz i wszystko delikatnie wymieszać (najlepiej rękoma).W osobnej miseczki zetrzeć pozostały czosnek, dodać majonez i śmietanę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać sok z cytryny i cukier. Wymieszać jeszcze raz. Sosem czosnkowym polać sałatkę i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Przed podaniem posypać koperkiem. Smacznego!