Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Sałatka z pekinki z jajkami i granatem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sałatka z warzyw z jajkami i serem jest bardzo smaczna i sycąca. Można ją podawać z dodatkiem wędliny lub jako samodzielne danie.

Sałatka z pekinki z jajkami i granatem

Składniki:

Sałatka z pekinki z jajkami i granatem

 

  • 30 dag kapusty pekińskiej
  • 1/2 brokuła
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 papryki marynowanej
  • 2 paluszki sera mozzarella
  • 1/2 szkl kukurydzy konserwowej
  • 2-3 łyżki pestek granatu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szczypty cukru

sos winegret

  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Sałatka z pekinki z jajkami i granatem

ETAP 1:

Sałatka z pekinki z jajkami i granatem
Przygotować wszystkie składniki potrzebne do sałatki

Brokuł podzielić na różyczki i gotować około 2-3 minuty z dodatkiem soli i cukru, odcedzić, ostudzić.
Kukurydzę osączyć z zalewy.
Kapustę umyć, osuszyć i poszatkować, paprykę pokroić w słupki, jajka obrać, pokroić w ćwiartki.

ETAP 2:

Sałatka z pekinki z jajkami i granatem
Pokrojone warzywa i jajka ułożyć na płmisku, skropić sosem

Przygotować sos winegret:
oliwę wymieszać z musztardą, sokiem z cytryny, pieprzem, szczyptą cukru i soli.
Na półmisek włożyć posiekaną kapustę, dodać paprykę, jajka, brokuł, kukurydzę i pokrojony ser mozzarella. Posypać pestkami granatu, skropić sosem winegret.