Sposób przygotowania:
Sałatka z pesto pieturszkowym i szparagamiszparagi białe obrane i pokrojone oraz zielone ugotowane
Szparagi białe obieram, zielonych nie. Kroję na kawałki. Przekładam do garnka białe, dodaję sól, cukier szczyptę i gotuję. Po chwili dodaję zielone one krócej się gotują. Szparagi gotuję aldente nie mają być rozgotowane sprawdzam w międzyczasie.
Pesto zrobione z pietruskzi oliwy sera i słonecznika
Pietruszkę myję, odsączam i kroję. Przekładam do wysokiej misy blendującej. Dodaję słonecznik, oliwę, ser parmezan, czosnek. Całość miksuję na jednolitą masę.
Makaron kokarki małe ugotowany aldente odcedzony
Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie, odcedzam.
Pomidorki koktajlowe przekrojone na pól przesamżone
Pomidorki koktajlowe kroję na pól, i przesmażam na odrobinie oleju.
Makaron łącze z pesto, dodaję pokrojone szparagi i pomidorki. Posypuję natką pietruszki.
Nina W.