Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Sałatka z pieczonych buraków

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, prosta do przygotowania a zarazem bardzo smaczna sałatka. Idealna na różne uroczystość, niedzielny obiad lub święta. Burak, który na co dzień jest warzywem niedocenianym, ma bogaty skład odżywczy, dlatego polecam.

Sałatka z pieczonych buraków

Składniki:

Sałatka z pieczonych buraków

 

  • 3 buraki duże
  • 1/3 opakowania Rukoli
  • Feta
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • Sól

Sposób przygotowania:

Sałatka z pieczonych buraków

I

Sałatka z pieczonych buraków
Przygotowanie buraków, myjemy i pieczemy w rozgzranym piekarniku. kroimy w kostkę po upieczeniu.

1. Buraki myję, osuszam, układam w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C. Po upieczeniu studzę, obieram i kroję w kostkę.

II

2. Rukolę myję, osuszam, układam na półmisku.
3. Oliwę z oliwek wlewam do naczynia, dodaję musztardę, sok z cytryny, miód, sól i dokładnie mieszam. Sos wlewam do buraków i ponownie dokładnie mieszam. Buraki wykładam na rukolę, po bokach układam, pokrojony w kostkę ser feta.

III

4. Sałatka gotowa.
5. Smacznego.