Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 761]

Sałatka z pieczonych buraków i oleju (do obiadu)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 110
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sałatka jest bardzo prosta, ale idealnie może urozmaicić każdy posiłek. Sprawdzi się również w wersji solo.

Sałatka z pieczonych buraków i oleju (do obiadu) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka z pieczonych buraków i oleju (do obiadu)

 

  • 3-4 upieczone buraki (średnich)
  • 1 cebula (mała)

Dodatkowo:

  • 2 łyżki oleju (u mnie rydzowy)
  • sok z cytryny/ocet jabłkowy (wg smaku)
  • cukier (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z pieczonych buraków i oleju (do obiadu)

Składniki:

Sałatka z pieczonych buraków i oleju (do obiadu)
Buraczki warto delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku.

Upieczone buraki należy obrać, a następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki.


Natomiast cebulę pokroić w drobną kostkę.

Sałatka:

Sałatka z pieczonych buraków i oleju (do obiadu)
Sałatka jest smaczniejsza po schłodzeniu.

Buraczki z cebulą wymieszać, a następnie połączyć z olejem.


Całość doprawić do smaku - sokiem z cytryny/octem jabłkowym, cukrem (opcjonalnie) oraz solą i pieprzem.


Przed podaniem można schłodzić w lodówce.