Sposób przygotowania:
Śledziowa sałatka z pieczonym burakiem
Buraki które upiekłam wcześniej obieram ze skóry i ścieram na tarce jarzynowej. Jedną sztukę zostawiam do dekoracji. Obieram ją jak jabłko ze skórki i zwijam potem w rulon. Utworzy się w ten sposób róża. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, ogórki także kroję w kostkę, cebulkę drobno kroję posypuję solą i odstawiam do zmożenia. Buraki mieszam z cebulą, dodaję pieprz, ocet winny. Śledzie użyłam z zalewy octowej, kroję je na kawałki, dodaję pokrojoną i obraną gruszkę, dodaję pieczarki pokrojone, korniszony i ziemniaki, majonez jogurt, doprawiam pieprzem. Na talerzu układam na przemian buraki, śledzie. Dekoruję różą, pieczarkami, groszkiem.
zbysiowa
gosia56
Hrabina w kuchni
anemon