Sposób przygotowania:
Śledzie z warzywami i suszonymi śliwkamiEtap 1
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na rozgrzanym z olejem maśle.
Etap 2
Dodać tartą marchewkę, podsmażać kilka minut, aż marchewka zmięknie.
Etap 3
Cukinię umyć, lekko osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem ze skórką, dodać do marchewki z cebulą. Dodać też trochę soli i pieprzu cytrynowego, paprykę i sos chili, jeszcze chwilę podsmażać.
Etap 4
Dodać koncentrat pomidorowy, miód i ocet balsamiczny, dokładnie wymieszać, podsmażać jeszcze minutkę. Warzywa przestudzić.
Etap 5
Śledzie podzielić na połówki przy okazji usuwając ości. Na każdym rybnym filecie rozłożyć po trochu warzyw zostawiając jeden koniec pusty. Na warzywach, na samym brzegu ułożyć po jednej śliwce.
Etap 6
Śledzie zwijać w ciasne ruloniki zaczynając od końca ze śliwką. Śledziowe roladki ułożyć na talerzu, przykryć folią spożywczą i odłożyć na co najmniej dobę do lodówki, żeby w pełni nabrały smaku.