Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Śledzie z warzywami i suszonymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Marynowane śledzie z nadzieniem z podsmażonych z miodem, octem balsamicznym i koncentratem pomidorowym warzyw, z dodatkiem suszonych śliwek.

Śledzie z warzywami i suszonymi śliwkami

Składniki:

Śledzie z warzywami i suszonymi śliwkami

 

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 średnia cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 cukinii
  • 1 łyżeczka czosnkowego sosu chili
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • sól do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 5 marynowanych śledzi
  • 10 suszonych śliwek

Sposób przygotowania:

Śledzie z warzywami i suszonymi śliwkami

Etap 1

Śledzie z warzywami i suszonymi śliwkami
Pokrojona w piórka cebula zeszklona na rozgrzanym tłuszczu.

Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na rozgrzanym z olejem maśle.

Etap 2

Śledzie z warzywami i suszonymi śliwkami
Tarta marchewka dodana do zeszklonej cebuli.

Dodać tartą marchewkę, podsmażać kilka minut, aż marchewka zmięknie.

Etap 3

Śledzie z warzywami i suszonymi śliwkami
Tarta cukinia przyprawy i sos chili dodane do warzyw na patelni.

Cukinię umyć, lekko osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem ze skórką, dodać do marchewki z cebulą. Dodać też trochę soli i pieprzu cytrynowego, paprykę i sos chili, jeszcze chwilę podsmażać.

Etap 4

Śledzie z warzywami i suszonymi śliwkami
Koncentrat pomidorowy miód i ocet balsamiczny dodane do warzyw.

Dodać koncentrat pomidorowy, miód i ocet balsamiczny, dokładnie wymieszać, podsmażać jeszcze minutkę. Warzywa przestudzić.

Etap 5

Śledzie z warzywami i suszonymi śliwkami

Śledzie podzielić na połówki przy okazji usuwając ości. Na każdym rybnym filecie rozłożyć po trochu warzyw zostawiając jeden koniec pusty. Na warzywach, na samym brzegu ułożyć po jednej śliwce.

Etap 6

Śledzie z warzywami i suszonymi śliwkami

Śledzie zwijać w ciasne ruloniki zaczynając od końca ze śliwką. Śledziowe roladki ułożyć na talerzu, przykryć folią spożywczą i odłożyć na co najmniej dobę do lodówki, żeby w pełni nabrały smaku.