migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Sałatka z pieczonych warzyw na rukoli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszna kolorowa sałatka z pieczonych warzyw. Ja dałam różne warzywaka aby było bardzej kolorowa ale juz dwa ulubione wystarcza aby przygotować pyszną sałatkę.

Sałatka z pieczonych warzyw na rukoli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z pieczonych warzyw na rukoli

 

  • 3 spore garście rukoli
  • 1 mały bakłażan
  • 1 mała cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 300 g dyni bez skóry
  • 100 g fety
  • słonecznik
  • olej
  • zioła włoskie
  • przyprawa do sałatek -młynek

Sposób przygotowania:

Sałatka z pieczonych warzyw na rukoli
Bakłażana pokroić na grube plastry a następnie w ćwiartki i oprószyć solą aby puścił sok. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić na kawałki. Cukinię pokroić w półplastry. Dynię również pokroić w grube plastry. Bakłażana osuszyć na papierowym ręczniku. Następnie wszystkie pokrojone warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Warzywa skropic olejem i oprószyć przyprawą do sałatek i włoskimi ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż warzywa zmiękną i lekko się przyrumienią ok 20-25 minut. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Na talerzach ułożyć po garści rukoli. Następnie na rukoli ułozyc wystudzone upieczone warzywa. Na wierzchu rozkruszyć małe kawałeczki fety. Całośc posypać prażonym słonecznikiem i podawać.
Sałatka z pieczonych warzyw na rukoli
Bakłażana pokroić na grube plastry a następnie w ćwiartki i oprószyć solą aby puścił sok.
Sałatka z pieczonych warzyw na rukoli
Następnie wszystkie pokrojone warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej papierem.
Sałatka z pieczonych warzyw na rukoli
Warzywa skropic olejem i oprószyć przyprawą do sałatek i włoskimi ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż warzywa zmiękną i lekko się przyrumienią ok 20-25 minut.
Sałatka z pieczonych warzyw na rukoli
Na talerzach ułożyć po garści rukoli. Następnie na rukoli ułozyc wystudzone upieczone warzywa. Na wierzchu rozkruszyć małe kawałeczki fety.