cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Sałatka z pieczonym dorszem i warzywami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ekspresowa sałatka na obiad lub kolację, której głównym składnikiem jest ryba pieczona w ziołach.

Sałatka  z pieczonym dorszem i warzywami

Składniki:

Sałatka z pieczonym dorszem i warzywami

 

  • / 2 porcje/
  • kilka liści sałaty lodowej lub rzymskiej
  • 200 g pieczonej w ziołach ryby / u mnie dorsz/
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kawałek selera naciowego
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 zabek czosnku
  • 1 łyżka kaparów
  • kilka czarnych oliwek
  • malutki kawałek papryczki chilli
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek / lub oleju sałatkowego/
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 kromki chleba

Sposób przygotowania:

Sałatka z pieczonym dorszem i warzywami
-Oliwę wymieszać z octem, dodać zmiażdżony ząbek czosnku. -Warzywa dokładnie umyć. -Sałatkę rozdrobnić , wrzucić do miski, dodać kapary, pokrojone pomidorki, seler, cebulę , oliwki i odrobinę papryczki chilli. -Upieczoną rybę rozdrobnić i dodać do warzyw. -Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać kmin, polać przygotowanym sosem czosnkowym i delikatnie wymieszać. -Kromki chleba podpiec na patelni grillowej, rozdrobnić i wrzucić do sałatki .