thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Sałatka z pieczonym indykiem i granatem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczna sałatka z pieczonym indykiem, granatem i kozim serem

Sałatka z pieczonym indykiem i granatem

Składniki:

Sałatka z pieczonym indykiem i granatem

 

  • 1/2 małej główki salaty lodowej
  • pestki z całego owocu granatu
  • kawałek piersi z indyka - 25 dag.
  • ser gouda kozi
  • oliwa z oliwek
  • pieprz, sól
  • przyprawa Fit up! do potraw mięsnych
  • sos vinegret (lub sok z cytryny)
  • dressing - krem balsamiczny o smaku białych trufli

Sposób przygotowania:

Sałatka z pieczonym indykiem i granatem
Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Pierś opłukać, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem, posmarować oliwą, obtoczyć
w przyprawie Fit up. Piec w małym, zamkniętym naczyniu żaroodpornym przez 30 minut, można zwiększyć czas pieczenia o kilka minut jeśli filet jest bardzo gruby - dla pewności.
Indyka można upiec dzień wcześniej i kroić dnia następnego, "na zimno". Sałatę poszatkować na paski lub porwać. Na talerzu lekko skropić ją vinegretem (lub ewentualnie sokiem z cytryny). Pokrojone cząstki indyka położyć na sałacie. Dodać pestki granatu i zetrzeć kozi ser w dowolnej ilości, ale ważne by był starty na grube wiórki, np. nożykiem do warzyw. Podawać z sosem balsamicznym o smaku trufli - jest gęsty, ma ciemny kolor i bardzo wyrazisty smak idealny do delikatnego mięsa i sera koziego :)