aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Sałatka z rukolą i pieczonym burakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatka z pieczonym burakiem nie należy do tych "szybkich" ale warto poświęcić nieco więcej czasu, alby uzyskać trochę słodką, trochę gorzką mieszankę smaków i kolorów.

Sałatka z rukolą i pieczonym burakiem

Składniki:

Sałatka z rukolą i pieczonym burakiem

 

  • 4 buraki
  • 200g rukoli
  • pół opakowania fety
  • garść pestek słonecznika

 

  • Dressing:
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu lub drobnego cukru
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek świeżego rozgniecionego
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka z rukolą i pieczonym burakiem
Wcześniej umyte m=buraki obierz ze skórki i pokrój w dość cienkie plastry, Następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem i z każdej strony posmaruj olejem. Piecz w temp.ok 180 C przez 30-40 min. Gotowe przełóż do miski i odstaw do wystygnięcia. 

W tym czasie przygotuj dressing: Do szklanki wlej oliwę i sok z cytryny, dodaj musztardę, miód, sól oraz pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dobrze wymieszaj i odstaw do "przeżarcia"

Na talerz nałóż porcję rukoli, następnie poukładaj plasterki buraka, fetę pokrojoną w kostkę i podprażone pestki słonecznika. Całość polej dressingiem.