cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Sałatka z pierożków tortellini i warzyw

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczna sałatka - doskonałe danie obiadowe lub wiosenna przekąska dla gości.

Sałatka z pierożków  tortellini i warzyw

Składniki:

Sałatka z pierożków tortellini i warzyw

 

  • /składniki dla 2 osób/
  • 250 g pierożków tortellini z mięsem /użyłam świeże/
  • 2 małe cukinie
  • 1/2 żółtej papryki
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • kilka oliwek czarnych i zielonych bez pestek
  • 80 g koziego sera/pecorino/
  • garść sałatki rukoli
  • sól i pieprz do smaku sos sałatkowy:
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Sałatka z pierożków tortellini i warzyw
Tortellini wrzucać na osoloną gotującą się wodę i gotować dowypłynięcia na wierzch. Suche pierożki gotować w/g zaleceń producenta . Odcedzić, ostudzić, przełożyć do głębokiej miski i skropić odrobiną oliwy by zapobiec sklejeniu się. Umyte cukinie i paprykę pokroić w cienkie plastry i podpiec z obu stron na patelni do grillowania. Przestudzić,a paprykę pokroić dodatkowo w kostkę. Wypłukać i osuszyć rukolę, ser żółty pokroić w drobną kostkę, pomidorki i oliwki przekroić na połówki. Przygotować sos sałatkowy. Do miseczki wlać ocet winny, dodać sól, dokładnie wymieszać. Dolać oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszać aż składniki połączą się. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Przygotowane wcześniej warzywa dodać do pierożków , polać sosem sałatkowym, delikatnie wymieszać i doprawić do smaku. Wierzch sałatki posypać serem. Sałatka najlepsza jest następnego dnia.