Sposób przygotowania:
Sałatka z pomarańczy z makrelą
* Filety z makreli przełożyć na sitko i dokładnie odsączyć, a następnie rozgnieść widelcem na kawałki. Pomarańcze ostrym nożem dokładnie obrać ze skórki i pokroić w cieńkie plastry. * Dymki umyć i pokroić w cienkie krążki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Oliwku grubo posiekać. Wszystkie składniki - z wyjątkiem makreli - włożyć do miski i ostrożnie wymieszać. * Przygotowanie sosu: oliwę z oliwek, ocet, paprykę w proszku i sól wymieszać trzepaczką. Sos zmieszać ze składnikami sałatki. * Rzeżuchę dokładnie umyć, osuszyć i rozłożyć na dużym talerzu. Na to położyć sałatkę i kawałki makreli. * Jajka obrać i grubo posiekać, obsypać nimi sałatkę. Doprawić solą i papryką w proszku.