kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Bób z boczkiem i jajkiem w koszulce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszna, zdrowa propozycja na lekki, letni posiłek. Bób i jajko bogate są w białko, polecane sportowcom przy budowaniu masy mięśniowej. Danie jest sycące, kolorowe i pyszne.

Bób z boczkiem i jajkiem w koszulce

Składniki:

Bób z boczkiem i jajkiem w koszulce

podstawowe

  • (na dwie spore porcje)
  • 500g bobu
  • Sól i cukier do gotowania
  • Duża biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250g boczku wędzonego
  • 2 jajka
  • Łyżka octu

Sposób przygotowania:

Bób z boczkiem i jajkiem w koszulce
Bób gotujemy we wrzątku z dodatkiem łyżki soli i łyżeczki cukru przez około 5-6 minut. Odcedzamy, zahartowujemy zimna wodą i obieramy z szarej łupinki (lub wg. gustu zostawiamy).

Na dużej patelni przesmażamy boczek pokrojony w średniej wielkości kostkę. Gdy większość tłuszczu się wtopi dodajemy posiekana w kostkę cebulkę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Na tym etapie możemy odlać nadmiar tłuszczu, który wytopił się z boczku. Gdy cebulka z czosnkiem się zeszklą (zajmie to 2-3 minuty) dodajemy przygotowany wcześniej bób. Całość doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

W wysokim garnku zagotowujemy 1l wody z dodatkiem łyżki soli i łyżki octu.

Jajko wybijamy do miseczki. Zmniejszamy moc kuchenki aby woda delikatnie bulgotała. Intensywnie mieszamy wodę, tworząc pośrodku garnka wir, do którego wlewamy jajko z miseczki. Gotujemy około 3 minut. Wyciągamy łyżką cedzakowa i umieszczamy na przygotowanym wcześniej bobie.

Drugie jajko gotujemy analogicznie. Nie wlewamy dwóch jajek naraz do wiru!