Sposób przygotowania:
Sałatka z pora z jabłkiem i winogronami
Obciąć korzenie i ciemne liście pora, pozostałą część przekroić wzdłuż na pół, umyć i pokroić w cienkie krążki. Z blanszować w czasie 1 minuty we wrzącej wodzie;przełożyć na sito, opłukać bardzo zimną wodą i osaczyć.Jabłka umyć, wytrzeć, po¬kroić w ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić w cienkie plasterki i pokropić 1 łyżką soku cytrynowego. Winogrona umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Żółtko rozetrzeć z musztardą, ukręcić majonez, dolewając olej najpierw kroplami, a potem cienkim strumieniem. Majonez doprawić 1 łyżką soku cytrynowego, solą, pieprzem i cukrem. Koperek umyć, otrzepać z wody, drobno pociąć nożyczkami, dodać do majonezu. Osaczony z wody por, plasterki jabłek i połówki winogron (pozostawić 6 białych i 6 ciemnych połówek) wymieszać i ułożyć na czterech talerzach. Sałatkę polać majonezem i ugarnirować pozostawionymi owocami.