Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Sałatka z porem i marynowanymi pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jakiś czas temu skomponowałam tę sałatkę na niespodziewane przyjście gości, a że nam posmakowała tak przepis został.

Sałatka z porem i marynowanymi pieczarkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sałatka z porem i marynowanymi pieczarkami

 

  • 1 por
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 małego słoiczka marynowanych pieczarek
  • 4 jajka
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • 2 łyżki soli (do zasypania pora)

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z porem i marynowanymi pieczarkami
Pora pokroić w półkrążki i zasypać 2 łyżkami soli. Odstawić na ok.2 godziny, a następnie wycisnąć goryczkę. Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kostkę. Paprykę również pokroić w kostkę, a większe pieczarki na połówki. Do porów dodać jajka, paprykę, marynowane pieczarki, odsączoną fasolę czerwoną, majonez, musztardę i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Podawać z wędliną. 
Sałatka z porem i marynowanymi pieczarkami
Pora pokroić w półtalarki i zasypać solą.
Sałatka z porem i marynowanymi pieczarkami
Jajka ugotować i pokroić w drobną kostkę.
Sałatka z porem i marynowanymi pieczarkami
Do porów dodać jajka, paprykę, pieczarki i fasolę.

Tagi:

jajko jajka pory