jozefinacz

jozefinacz

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Sałatka z roszponką i sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatka na jesienną szarugę

Sałatka z roszponką i sosem

Składniki:

Sałatka z roszponką i sosem

 

  • roszponka 50 g
  • żółta papryka 1 plaster
  • rzodkiewka 2 sztuki
  • cebula czerwona mała 1/5 sztuki
  • ser camembert 3 plastry

 

  • olej rzepakowy 3 łyżki
  • ocet jabłkowy 1 łyżeczka
  • woda 1 łyżka
  • zioła do sałatek 3 szczypty
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z roszponką i sosem
Roszponkę opłukać z piachu i dobrze osuszyć. Żółtą paprykę umyć i posiekać w kostkę. Rzodkiewkę opłukać i podzielić na sześć części. Cebulę opłukać i pokroić w piórka. Następnie piórka cebuli rozdzielić na pojedyncze części. Ser camembert pokroić na trzy części. Roszponkę równomiernie rozłożyć na talerzu. Na roszponkę rozłożyć równomiernie resztę warzyw i ser camembert. W misce połączyć wodę z octem, musztardą, solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszać. Następnie do miski powoli dodawać olej cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Na sałatkę rozlać równomiernie sos i podawać do konsumowania.