Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Sałatka z roszponki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najprostsza sałatka, jak tylko może być. Gotowa w 10 minut. Z czterech składników plus sos. Idealna jako dodatek do śniadania, obiadu czy kolacji.

Sałatka z roszponki

Składniki:

Sałatka z roszponki

 

  • 1 op. roszponki
  • garść ziaren słonecznika
  • garść pestek dyni
  • garść suszonej żurawiny
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka glazury balsamicznej o smaku czarnej porzeczki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z roszponki
Roszponkę umyć na sitku i osuszyć. Przełożyć do miski i wymieszać z ziarnami słonecznika, pestkami dyni oraz suszoną żurawiną.

W osobnym naczyniu, np. w kubku przygotować sos: wymieszać oliwę z oliwek z miodem i glazurą balsamiczną o smaku czarnej porzeczki. Przyprawić pieprzem oraz solą i sos wymieszać, do połączenia składników. Gotowym sosem polać roszponkę z dodatkami. Wymieszać.