Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Sałatka z rukolą i winogronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniała lekka sałatka z rukoli, ciemnych winogron oraz prażonych płatków migdałowych. Idealna dla osób dbających o linię.

Sałatka z rukolą i winogronem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka z rukolą i winogronem

na sałatkę:

  • 20 dag gotowych,czystych listków rukoli
  • 12 dag ciemnych winogron
  • 2 łyżki płatków migdałowych

na sos:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka z rukolą i winogronem

Przygotowanie winogron:

Sałatka z rukolą i winogronem
Winogron umyć, osuszyć i przekroić na pół, usunąć pestki

Winogrono umyć, osuszyć. Przekroić na pół i usunąć pestki.

Przygotowanie płatków migdałowych:

Sałatka z rukolą i winogronem
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni

Na rozgrzanej suchej patelni prażymy na złoto płatki migdałowe. Następnie ściągamy z patelni i studzimy.

Przygotowanie sosu:

Sałatka z rukolą i winogronem
W naczyniu mieszamy składniki na sos doprawiając do smaku solą i pieprzem

W naczyniu mieszamy oliwę,ocet, miód. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Etap końcowy:

Sałatka z rukolą i winogronem
Do miski przekładamy rukolę, winogron i płatki migdałowe

Gotową rukolę przekładamy do miski. Dodajemy winogron i płatkami migdałowe. Całość polewamy sosem i delikatne mieszamy.


Tagi:

sałatka