Shizunia

Shizunia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 132]

Sałatka z rukoli i szynki parmeńskiej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sałatka z szynką, rukolą i fasolą na ciepło!

Sałatka z rukoli i szynki parmeńskiej

Składniki:

Sałatka z rukoli i szynki parmeńskiej

 

  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • Suszona ostra papryczka chilli
  • 90g szynki parmeńskiej, pokrojonej w cienkie paski
  • 400g białej fasoli z puszki
  • 10 listków świeżej bazylii
  • 150g rukoli
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z rukoli i szynki parmeńskiej
Fasolę z puszki osączyć i osuszyć. Czosnek i chilli podsmaż na patelni na średnio rozgrzanej oliwie (2-3min). Dodaj szynkę, podsmaż kolejne 2-3minuty. Dodaj fasolę i trzymaj na ogniu, od czsu do czasu mieszając - póki się nie ogrzeje. Zdejmij z ognia, dodaj bazylię i rukolę. Skrop octem, dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj i podawaj na ciepło.

Smacznego!