Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sałatka z rzeżuchą i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sałatka z rzeżuchą ogrodową i młodymi listkami szpinaku polana lekkim sosem balsamiczno-musztardowym.

Sałatka z rzeżuchą i szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z rzeżuchą i szpinakiem

 

  • 1 garść rzeżuchy ogrodowej
  • 1 garść młodych listków szpinaku
  • 1 pomidor
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • 1/2 małej cebuli
  • 30 cebulek marynowanych perłowych
  • 100 g sera mozzarella w kulce
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 4 łyżeczki oleju

Sposób przygotowania:

Sałatka z rzeżuchą i szpinakiem
Rzeżuchę i szpinak umyć, lekko osuszyć, grubo pokroić, wymieszać. Pomidora pokroić w ćwierć plasterki, dodać do rzeżuchy ze szpinakiem. Cebulę pokroić w kostkę. Cebulki marynowane wyjąć z zalewy, każdą przekroić na pół. Z rzodkiewek usunąć liście i korzonki. Rzodkiewki pokroić w ćwiartki. Cebulę, cebulki marynowane i rzodkiewki dodać do rzeżuchy ze szpinakiem i pomidorem. Ser wyjąć z zalewy, pokroić na małe kawałki, dodać do pozostałych składników. Całość lekko oprószyć solą i pieprzem, wymieszać. Olej wymieszać z cukrem, octem i musztardą na gładki sos. Sosem polać sałatkę.
Sałatka z rzeżuchą i szpinakiem
Umyte osuszone pokrojone i wymieszane z rzeżuchą listki szpinaku.
Sałatka z rzeżuchą i szpinakiem
Pokrojony w ćwierć plasterki pomidor dodany do rzeżuchy ze szpinakiem.
Sałatka z rzeżuchą i szpinakiem
Wszystkie składniki oprószone solą i pieprzem i wymieszane.
Sałatka z rzeżuchą i szpinakiem
Gładki sos przygotowany z oleju octu cukru i musztardy.

Tagi:

sery szpinak ser