Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 269]

Surówka z rzodkiewki i szczypiorku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ta sałatka to wspomnienie z mojego dzieciństwa. W sezonie letnim często jadaliśmy podobne surówki jako dodatek do obiadu, a my z Mamą czasami lubiłyśmy takie lekkie dania na kolację z kromeczką ciemnego chleba.

Surówka z rzodkiewki i szczypiorku

Składniki:

Surówka z rzodkiewki i szczypiorku

 

Sposób przygotowania:

Surówka z rzodkiewki i szczypiorku
Rzodkiewki i szczypiorek bardzo dokładnie umyć i osączyć. Szczypiorek drobno pokroić.

Rzodkiewki można poszatkować w plasterki albo, jak tym razem, utrzeć na największych oczkach tarki.

Kiedy rzodkiewki są młode i drobne, to wolę je w plasterkach, a te duże i wyrośnięte chętniej ucieram.

Połączyć w dużej salaterce pokrojone warzywa, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, a na koniec pola olejem słonecznikowym.

Wymieszać i podawać jako dodatek do obiadu, do potraw grillowanych albo jako samodzielny lekki posiłek z ulubionym pieczywem.