Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Sałatka z selera z sosem ziołowym (Francja)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Obrać seler, zetrzeć na grubej tarce. Natychmiast przełożyć go do naczynia ze

Sałatka z selera z sosem ziołowym (Francja)

Składniki:

Sałatka z selera z sosem ziołowym (Francja)

 

  • seler korzenny (ok. 500 g)

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
  • 1/4 szklanki posiekanej cebuli
  • 1/4 szklanki musztardy Dijon
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej mięty
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z selera z sosem ziołowym (Francja)

Obrać seler, zetrzeć na grubej tarce. Natychmiast przełożyć go do naczynia ze stali nierdzewnej, ze szkła lub emaliowanego. Dodać sok z cytryny i delikatnie wymieszać. Dodać cebule i ponownie wymieszać.

Do małego naczynia włożyć musztardę, zalewać ją wąskim strumieniem oliwy i mieszać, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. Dodać miętę. Całość ubić trzepaczką i wymieszać. Zalać sosem warzywa i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem schłodzić.


Tagi:

seler