Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Sałatka z szynką parmeńską, mozzarellą i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatka we włoskim stylu: z rukolą, szynką parmeńską, mozzarellą i pomidorkami, którą wzbogaciłam orzechami włoskimi. Smak sałatki podbija sos miodowo-musztardowy.

Sałatka z szynką parmeńską, mozzarellą i orzechami

Składniki:

Sałatka z szynką parmeńską, mozzarellą i orzechami

 

  • 50 g rukoli
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 10 pomidorków cherry
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z szynką parmeńską, mozzarellą i orzechami

Składnik 1 - rukola

Sałatka z szynką parmeńską, mozzarellą i orzechami
Pierwszym składnikiem sałatki jest rukola

Rukolę myjemy i osuszamy, przekładamy do salaterki.

Składnik 2 -pomidorki

Sałatka z szynką parmeńską, mozzarellą i orzechami
Kolejny składnik sałatki to pomidorki cherry

Pomidorki myjemy, kroimy w plasterki, dodajemy do rukoli.

Składnik 3 - szynka

Sałatka z szynką parmeńską, mozzarellą i orzechami
Do sałatki dodajemy także szynkę parmeńską

Plastry szynki parmeńskiej rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy do sałatki.

Składnik 4- mozzarella

Sałatka z szynką parmeńską, mozzarellą i orzechami
Do sałatki dodałam również ser mozzarella

Ser mozzarella kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych składników.

Składnik 5- orzechy

Sałatka z szynką parmeńską, mozzarellą i orzechami
Orzechy włoskie wzbogaciły smak i wartość sałatki

Orzechy siekamy, dodajemy do sałatki.

Dodanie sosu

Sałatka z szynką parmeńską, mozzarellą i orzechami
Do sałatki dodajemy sos miodowo-musztardowy

Robimy sos: mieszamy miód, musztardę i oliwę, dodajemy sól i pieprz. Sos ma być jednolity.

Sos dodajemy do sałatki, mieszamy.


Tagi:

sałatka