Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Sałatka z tuńczyka i gotowanej kukurydzy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Nie miałam w domu kukurydzy w puszce, a w polu rosła w kolbach i tak oto powstała ta sałatka :)

Sałatka z tuńczyka i gotowanej kukurydzy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z tuńczyka i gotowanej kukurydzy

 

  • 200 gram tuńczyka w sosie własnym
  • 2 kolby kukurydzy
  • 0,5 cebuli
  • 7 jajek
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z tuńczyka i gotowanej kukurydzy
Zdejmujemy liście z kolb kukurydzy (kukurydza powinna być dobrze dojrzała i lekko dosuszona tak aby dało się z niej odrywać ziarenka). Ziarna kukurydzy odrywamy z kolb, następnie przekładamy do garnka, dodajemy 0,5 łyżeczki soli i wlewamy wodę - gotujemy ok 7 minut, po czym odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy w kostkę, cebulkę również. Tuńczyka odcedzamy i palcami rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Do ryby, jajek i cebuli dodajemy kukurydzę, majonez oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i podajemy.
Sałatka z tuńczyka i gotowanej kukurydzy
kukurydza powinna być dobrze dojrzała i lekko dosuszona
Sałatka z tuńczyka i gotowanej kukurydzy
Ziarna kukurydzy odrywamy z kolb, następnie przekładamy do garnka
Sałatka z tuńczyka i gotowanej kukurydzy
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki...
Sałatka z tuńczyka i gotowanej kukurydzy
Do ryby, jajek i cebuli dodajemy kukurydzę, majonez oraz przyprawy