zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Sałatka z tuńczyka i z kalafiora

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Sałatka z kalafiora i tuńczyka, świetna na kolację, śniadanie lub obiad.

Sałatka z tuńczyka i z kalafiora Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z tuńczyka i z kalafiora

 

  • mały kalafior
  • 3- 4 gałązki pomidorków koktajlowych
  • tuńczyk w sosie własnym (185 g)
  • kawałek pora
  • 3 ząbki czosnku
  • koperek zielony
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • szczypiorek
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony
  • sól
  • 10 dag żółtego sera

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z tuńczyka i z kalafiora
Kalafiora dzielę na różyczki i gotuję, odcedzam i studzę. Pomidorki myję. Pora myję i kroję w piórka.



Tuńczyka odsączam z zalewy, śmietankę wlewam do miseczki i łączę z rozdrobnionym tuńczykiem. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany drobniutko koperek, przyprawiam solą i mieszam.



 W misce układam warstwę kalafiora i połówek pomidorków, posypuję solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przekładam por , wykładam resztę kalafiora i wlewam masę tuńczykowo śmietanową.



Posypuję szczypiorkiem i ścieram na wierzch ser żółty. Dekoruję pomidorkami.
Sałatka z tuńczyka i z kalafiora
Kalafiora dzielę na różyczki i gotuję, odcedzam i studzę. Pomidorki myję. Tuńczyka odsączam z zalewy, śmietankę wlewam do miseczki i łączę z rozdrobnionym tuńczykiem.
Sałatka z tuńczyka i z kalafiora
Pora myję i kroję w piórka. W misce układam warstwę kalafiora, połówek pomidorków, posypuję solą i świeżo zmielonym pieprzem
Sałatka z tuńczyka i z kalafiora
Przekładam por , wykładam resztę kalafiora i wlewam masę tuńczykowo śmietanową. Posypuję szczypiorkiem
Sałatka z tuńczyka i z kalafiora
Posypuję szczypiorkiem i ścieram na wierzch ser żółty. Dekoruję pomidorkami.