martek0704

martek0704

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 150]

Sałatka z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Łatwa sałatka na sześć porcji

Sałatka z tuńczykiem

Składniki:

Sałatka z tuńczykiem

 

  • 2 puszki tuńczyka
  • 2 filiżanki wypieczonego na sypko ryżu
  • 2 czerwone cebule
  • 4 pomidory
  • liście zielonej sałaty
  • zielenina
  • Sos:
  • 3 łyżki keczupu
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 2 cytryn

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z tuńczykiem
Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy, odstawiamy na 30 min w chłodne miejsce. Tuńczyka odsączamy na sicie. Ryż łączymy z zalewą, dokładnie mieszamy, dodajemy rozdrobnione porcje tuńczyka, najdrobniej posiekaną cebulę i pokrojone w cząstki pomidory, całość ponownie mieszamy. Salaterkę szczelnie owijamy folią aluminiową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Sałatkę podajemy wychłodzoną, na liściach sałaty, przybraną zieleniną.