Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Sałatka z warzyw w sosie majonezowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Podawać z białym pieczywem.

Sałatka z warzyw w sosie majonezowym

Składniki:

Sałatka z warzyw w sosie majonezowym

 

  • 1 duży ugotowany w łupinach ziemniak
  • 1 mały kalafior
  • 25 dag żółtej fasolki szparagowej
  • 5 dag groszku konserwowego
  • 15 dag białej fasoli z puszki
  • 15 dag konserwowych szparagów z puszki
  • 120 ml majonezu
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • sok z jednej cytryny
  • sól, pieprz i ostra sproszkowana papryka do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka z warzyw w sosie majonezowym
Ziemniaka obrać z łupiny i pokroić w kostkę. Fasolkę ugotować. Odcedzić i schłodzić. Pokroić na ok. 2 cm kawałki. Fasolę, szparagi i groszek osączyć z zalewy. Szparagi pokroić na kawałki. Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie na pół twardo. Ostudzić. Schłodzić. Wszystkie składniki wymieszać. Majonez wymieszać ze śmietaną. Dodać posiekaną pietruszkę. Podprawić solą pieprzem, sokiem z cytryny i papryką do smaku. Sosem polać sałatkę.

Tagi:

szparagi