Sposób przygotowania:
Sałatka z wędzoną sielawą 2
Cebulę obrałam, pokroiłam w ćwierć plasterki, przełożyłam do miseczki i skropiłam octem, wymieszałam, odstawiłam na 15 minut. Pomidora sparzyłam i obrałam ze skórki.Bułeczkę pokroiłam na dość cienkie kromki - max. 1/2 cm. Ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C - piekłam aż wyschły i lekko zaczęły się rumienić. Wyjęłam i ostudziłam.Z obranego pomidora usunęłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam w drobną kostkę. Dodałam do cebuli. Wlałam olej i dobrze wymieszałam, doprawiłam do smaku. Mięso ryby obrałam od skóry i ości robiąc to bardzo dokładnie. Na talerzach ułożyłam porcje sałaty umytej, osuszonej i porwanej na mniejsze kawałki. Posypałam kawałkami ryby i listkami natki pietruszki. Polałam sosem z kawałkami cebuli i pomidora. Podałam z chrupiącymi grzankami z bułki.
Luśka